A tökéletes hangszigetelés titka

Először is az a legfontosabb, hogy eloszlassuk a hangszigetelés témában kialakult városi legandákat, mert utólagosan beépített tökéletes hangszigetelés nem létezik. Laboratóriumi körülmények közt, ahol minden optimális, elérhető a “tökéletes csend”, de a lakóingatlanok esetében ez nem lehetséges, ezért meg kell elégednünk a zaj szempontjából élhető környezet megteremtésében.


Mi az oka, hogy nem könnyű házilag jó minőségű hangszigetelést építeni?

Először is, mivel az emberek nagy része nem rendelkezik akusztikai ismeretekkel, nincs tisztában a hangszigetelés sarkalatos kérdéseivel, amelyek a hanghullámok fizikai viselkedésével állnak szoros rokonságban.
A hang alapvetően energia és ha leegyszerűsítjük a hangszigetelés problematikáját, akkor beláthatjuk, hogy a hangszigetelés egy olyan szakterülete az építőiparnak, amely a hangenergia elnyeléséről szól. Ha nem tájékozódunk a hangszigetelés kérdésében, gyorsan szembesülhetünk azzal a problémával, hogy a megépítendő hangszigetelés elsősorban pénzünket nyelte el a hanghullámok helyett. A nem gondosan megtervezett és kivitelezett hangszigetelés jó esetben drága, rosszabb esetben pedig súlyos ráfizetés, hiszen egy nagyobb lakóingatlan, iroda vagy disco hangszigetelése esetenként milliós nagyságrendű tétel lehet.

Ha használt lakást vásárolunk, amely alapvatően zajos környezetben van, számítanunk kell rá, hogy a folyamatos zajterhelés miatt pszichoszomatikus betegségek, depresszió, agresszió jelei mutatkozhatnak családunkban. Ha kisgyermek is van a családban, az ő fejlődését fokozottan figyelembe kell venni, hiszen a csecsemők sokkal érzékenyebbek a zajterhelésre, mint a felnőttek.
Figyelembe kell vennünk azt is, hogy milyen a szomszédok életvitele. Buliznak, fiatal házasok, éjjel járnak haza, kora hajnalban indulnak dolgozni stb.? Ezekben az esetekben nem lehet szándékos zajkeltésről beszélni, amely ellen önkormányzati rendeleteket is hoztak, ezért csak a hatékony hangszigetelés lehet a megoldás, hogy a szomszédokkal való kapcsolat ne fajuljon el egy esetleges bírósági ügyig.

Ha új építésű lakást vásárolunk a kivitelezőtől minden esetben kérjünk biztosítékot, hogy az ingatlan hangszigetelése az elvárásainknak és az építés helyének megfelelő. Nagyon sok ügyfelünk panaszkodik, hogy a súlyos összegekért vásárolt, igényes tervezésű lakása a megfelelő hangszigetelés beépítésének hiánya miatt élhetetlen börtönné változott!
A régi polgári lakások vastag falai jó hangszigetelők, de itt a nyílászárók és a gépészeti elemek jelenthetnek problémát. A régi nyílászárók cseréje, szigetelése új hangszigetelt ablakokra, ajtókra sokszor nagyságrendekkel javítja az ingatlan hangszigetelését még akkor is, ha előtétfalas, többrétegű szigetelést építettünk be.
A házilag készült hangszigetelés azért is kevésbé hatékony, mert a tulajdonosok nincsenek tisztában a gépészeti elemek által létrehozott hanghidak kialakulásával.

Cégünk minden esetben felméri ezek lehetőségét és ha a gépészet hangszigetelése előreláthatóan nem lesz hatékony, akkor erről a megrendelőt időben tájékoztatja, hiszen csodákat sajnos mi sem tudunk tenni. Természetesen irreálisan magas összegekért bármilyen hangszigetelési probléma megoldható és akár egy új házat is lehet építeni, de ez anyagilag nem lesz túlságosan kifizetődő.

Alapvető elv a hangszigetelésben, hogy “egy anyag nem a tökéletes hangszigetelő anyag”, mivel az igazán hatékony hangszigeteléshez rétegrendekben kell gondolkodnunk. A megfelelő rétegrendek megtervezéséhez komoly akusztikai és anyagismeretek szükségesek. Több ügyfelünk panaszkodott, hogy hiába épített hangszigetelő falat nikecellből és gipszkartonból, illetve egyéb általa jó hangszigetelőnek gondolt anyagokból, az áthallási eredmény nem hogy jobb lett volna, hanem mivel a nikecell bizonyos frekvenciákon membránként működik, rosszabb lett. Ilyenkor kezdődik az idegeskedés és a rémült számolás, hogy mennyi pénz folyt el a családi kasszából a semmibe.

A hangszigetelés rétegrendjeinek megtervezésénél figyelembe kell venni a szigetelés beépítésének helyét. Nem mindegy, hogy a hangszigetelés melyik és milyen anyagú falra kerül. Például a gyengébb válaszfalak esetében nem lehet erős dűbeleket használni, vagy a nagy tömegű PhoneStar hangszigetelő lapokat ezekre direktben felrögzíteni. A plafon az épületek legkritikusabb pontja, hiszen itt a nagy súlyú hangszigetelés terhelése komoly statikai tervezést igényelhet. A hangszigetelési rétegrendek tervezésénél ezért is fokozott figyelemmel kell eljárni, hogy a beépített anyagok elmozdulva ne okozhassanak balesetet.

Néhány esetben -főleg vastag falaknál- elégséges a direkt rögzítés, de vékony falaknál, főleg ha emelt szintű védelemet szeretnénk a zajterhelés ellen, akkor előtétfalas hangszigetelési rendszerben kell gondolkodnunk. Az előtétfalas hangszigetelés lényege, hogy ez az erős dűbelekkel rögzitett fal elnyelje a hang energiáját és mégis a lehető legkevesebb helyet vegye el az ingatlanból. A rétegrendben felhasznált anyagok, a több réteg PhoneStar Csendlap, a kőzetgyapot, a hanglágy anyag, a gipszkarton együttesen gondoskodnak a hatékony hangszigetelésről és a megfelelő burkolatról, amely révén az előtétfalas hangszigetelés rejtve biztosítja a család nyugalmát.

Sok esetben a zajok nem az úgynevezett léghangok (a levegőben terjedő hangokat hívjuk így), hanem úgynevezett kopogó hangok, amelyek a födémeken és a gépészeti elmeken át terjednek. Ezekkel szemben is lehet védekezni megfelelő hangszigetelési PhoneStar rétegrendekkel, de tervezésük különös gondosságot igényel!

Sok esetben mi magunk vagyunk a zaj forrásai, ezért kell szigetelnünk lakásunkat. A PhoneStar Csendlap jó hangszigetelési eredményeket ad, ha zongorázunk, hegedülünk, vagy éppen a házimozizás a hobbink. A német szabadalmú PhoneStar Csendlap a piacon található egyik legjobb hangszigetelő anyag, melyet hosszú évek tapasztalatai alapján saját kivitelező brigádunk épít be. A hangszigetelés előtt akusztikusunk igény szerint megméri az ingatlan falainak áthallását, hogy megrendelőnk számára a legolcsóbb és leghatékonyabb rétegrendet tudjuk kialakítani. 

Bizonyos esetekben, ahol egyszerűbb rétegrend is hatékony lehet, a PhoneStar Csendlap felszerelése megrendelőnk által is lehetséges, viszont minden esetben kérje ingyenes szaktanácsunkat, hogy a felszerelt hangszigetelés hatékony és olcsó lehessen. A piacon több olyan cég is van, amely megfelelő szaktudás és anyagok nélkül, mások által kifejleztett technológiák lemásolásával próbál teret nyerni. Az utólagos pereskedés elkerülése végett javasoljuk, hogy minden esetben vizsgáljuk meg a cég referenciáit és kössünk megbízási szerződést a munkára, melynek elvégzéséről a kivitelezőnek számlát kell adnia. A számla nélkül végzett munkával kapcsolatos reklamációk a legtöbb esetben elsikkadnak, azokat nem orvosolják. Cégünk, a PhoneStar gyártója minden esetben garanciát, valamint a munka végeztével számlát ad megrendelőjének, továbbá az esetleges, akár évekkel később felmerült problémákat is igyekszik orvosolni.

Rólunk mondták

Vásárlóink véleménye termékeinkről, munkánkról

2009

Társaságunk alapításának éve

7983

Elégedett ügyféleink száma

8117

Elvégzett munkáink száma

Elérhetőség

Ahol elér minket

Amennyiben érdekli valamelyik termékünk, szolgáltatásunk, keressen meg minket valamelyik elérhetőségünkön, és kollégánk készségesen a segítségére lesz.

H-1081 Budapest, Fiumei út 25. (Iroda és bemutatóterem)

hangestuz@hangestuz.hu

+36-30-296-1447

Kövess minket:

Kapcsolatfelvétel

Küldjön üzenetet

Az űrlap mentése nem lehetséges, mivel egyes mezők nincsenek megfelelően kitöltve!