Lakóhelyiségek és lépcsőház közötti különbségek hanggátlási szempontból

Lakáson belül a szoba, nappali, konyha hanggátlási megoldásai és lépcsőházak zajcsillapítása nagyban eltér egymástól.

Mi is ennek az oka? - kérdezik érdeklődőink. 

A következő sorokban megpróbáljuk világossá tenni a különbségeket. 

Minden lakóhelyiségben vannak „szobai berendezések”: asztal, kanapé, székek, könyvespolc, virág, függöny stb. Ezek az anyagok igazából nem a hangszigetelést támogatják, viszont a terem akusztikájához pozitívan járulnak hozzá, hiszen minden egyenetlen szerkezetű elem vagy puhább szerkezetű anyag, ágy, kanapé megtöri a hanghullámokat, ezeket részben el is nyelik, így a mindenkori helyiségben érzékelhető zajcsillapítás a PhoneStar rendszerek megépítését követően rendkívül pozitívan érvényesül. Nem így a lépcsőházak esetében, mert ott ilyen „szobatárgyak” nincsenek jelen, ezért az általában U-alakú lépcsőházak sík felületei szórják a hanghullámokat, ezek oda-vissza pattognak a falak között. Ez a helyzet még akkor is fennál, ha PhoneStar rendszer kerül a szomszéddal közös falra, hiszen a jobb és bal oldalról átjövő megkerülő hangok, pontosan egymással szemben állnak és így a hanghullámok fel is erősíthetik egymást. Téves azt hinni, hogy a lépcsőházak PhoneStar hanggátló rendszerrel lezárt falai nem csillapítanak, mert valamiféle áthallás még érezhető. Az bizonyos, hogy a lezárt falak 70-95%-os csillapításra is képesek, ez kimondottan az előtétfalak esetében, persze ez is rétegrend függő. Direkt rögzítéses technikában 50-60%-nál nagyobb csillapítás érzékelése nem nagyon érhető el pontosan az előbb említett csapongó hanghullámok miatt. Ezért mindenképpen különbséget kell tennünk a két szerkezet közt, síkfalak és berendezett helyiségek között. További problémát jelenthetnek még főleg a lépcsőházak esetében, ha azok felett gipszkarton állmennyezet van, amely a padlástól választja el. A felülről átjövő, megkerülő hangok éppen úgy érvényesülhetnek, mint az oldalfalakon átjövő rezonanciák. Ezekre egyetlen megoldás van, az álmennyezetek felett meg kell építeni a PhoneStar hanggátló rendszert egészen a tetőcsúcsig. 

Nem szabad elfelejteni, hogy tökéletes hangszigetelés nincs, lehet nagyon jó eredményeket elérni, de ez mind rétegrend és helyfüggő. Mindezek ellenére az eddig megépített lépcsőházi falak esetében nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk ügyfeleinktől, amelyeket köszönünk! 

Reméljük ezen rövid cikkel sok érdeklődőnk kérdéseit megválaszoltuk, próbáltunk nagyon tömören és céltudatosan megközelíteni a kérdésekre adott választ. Várjuk további kérdéseiket, észrevételeiket!

Rólunk mondták

Vásárlóink véleménye termékeinkről, munkánkról

2009

Társaságunk alapításának éve

7983

Elégedett ügyféleink száma

8117

Elvégzett munkáink száma

Elérhetőség

Ahol elér minket

Amennyiben érdekli valamelyik termékünk, szolgáltatásunk, keressen meg minket valamelyik elérhetőségünkön, és kollégánk készségesen a segítségére lesz.

H-1081 Budapest, Fiumei út 25. (Iroda és bemutatóterem)

hangestuz@hangestuz.hu

+36-30-296-1447

Kövess minket:

Kapcsolatfelvétel

Küldjön üzenetet

Az űrlap mentése nem lehetséges, mivel egyes mezők nincsenek megfelelően kitöltve!