GYIK - azaz a hangszigeteléssel kapcsolatban gyakran ismételt kérdések és válaszok

Saját magam, szaktudás nélkül meg tudom oldani a lakásom hanggátlását, hanggátló gipszkartonnal?
Sajnos, nem. A gipszkarton önmagában, a fizikai jellemzői miatt nem alkalmas hanggátlásra.

Ha többféle anyagot: gumit, habszivacsot, pozdorja lapot a falra szegelek, ezek is jól szigetelnek?
Igen, vizuálisan. Nem lehet átlátni rajtuk, de hanggátlási tényezőjük elhanyagolható.

Mi a különbség a termek hanggátlása és az akusztikai javításuk között?
A hanggátlás a termekbe ki és bejutó hangenergia csökkentése, az akusztikai javítás pedig terem funkciójának megfelelő akusztikai környezet létrehozása.

Bármilyen anyag alkalmas komoly hanggátlásra, ide értve a habszivacsszerű anyagokat, tojástartót, kőzetgyapot?
Nem, ezek az anyagok fizikai jellemzőik miatt csak a kemény felületekről visszaverődő hanghullámok megtörésére alkalmasak, de hanggátlásra nem. Bizonyos kőzet és üveggyapot fajták, más anyagokkal rétegrendbe kombinálva, légrést kitöltve már hangszigetelő anyagként viselkednek. A tojástartó pedig fokozottan tűzveszélyes és ráadásul ronda.

Elég, ha megduplázom a fal vastagságát és tömegét és az átjutó hangenergia felére csökken?
Magas frekvenciákon működik a dolog, de a mély hangok csökkentéséhez már ez nem elégséges. A hatékony mélyfrekvenciás hanggátláshoz tömeg és légrés szükséges. A tömeggel rendelkező hanggátló anyagok közti légrés emelésével növekszik a rendszer mélyfrekvenciás hatásfoka.

Jó vastag falaim vannak, mégis hallom ahogy a szomszédban ugrálnak a gyerekek és a villamos zaját is hallom. Mégsem jó a vastag fal, mint hangszigetelés?
Attól függ, milyen intenzitású zajokról van szó. Ha dobol a szomszéd, azt vastag falon át is hallani lehet. A szerkezetekben terjedő mélyfrekvenciás testhangokat a legnehezebb megállítani, ezért a hatékony hanggátláshoz a keletkezés helyén lehet meggátolni a hangenergia  szerkezetbe jutását. Az utca és megkerülő hangot kizárásában pedig a nyílászárok jelentik a hanggátlási rendszerek leggyengébb pontját.

Fafödémes házat vennék és úgy hallottam a fa rosszabbul vezeti a hangot, mint a beton. Tényleg Jobb a fafödémek hanggátlása, mint a betonfödémes házaké?
Sajnos nem, mert ha beton födém nagy tömegű, akkor ez a tömeg miatt jobban hangszigetel.

Drága, szép és erős ajtót vettem egy barkács áruházban, de a hang szinte ugyanúgy átjön rajta, mint a régi olcsón. Becsaptak?
Nem, mert a minősített hanggátló ajtó ritkán szép, viszont tömege van és a zárszerkezete több ponton záródik.

Lehet egy olcsóbb nyílászáró hanggátlási értékeit javítani?
Igen, utólagosan is lehetséges, de mindig ez lesz a hatékonyan megépített hanggátló rendszer leggyengébb pontja!

Lehet olcsó és hatékony módon, a belmagasságot alig csökkentve, utólagosan csökkenteni a mennyezeten át felülről jövő zajokat?
Objektív módon nézve a válasz, nem! Hiszen alulról függesztve a mennyezet tömegét nehéz növelni és azt még légréssel is el kell látni és emellett csökkenteni kell a tartófalak zajvezető képességét. A legjobb megoldás a felső lakásban a padlót szigeteltetni.

Van lehetőségem jogi úton kötelezni az engem zavaró lakót, hogy hagyja abba a zajkeltést?
Igen, perelni bárkit, bármiért lehet, de tapasztalataink szerint ez nem nagyon vezet eredményre. Olcsóbb és megnyugtatóbb eredményt adhat egy minőségi hangszigetelés!

A társasház, amibe költöztünk, a 80-as években épült, nagyon zajos. Semmilyen hanggátlási értéknek nem felelnek meg a falak. Beperelhetem a lakás eladóját vagy az építtetőt, kivitelezőt?
Ha a lakást megtekintett állapotban vásárolta meg, minden hibájával együtt és több évtizede épült szinte esélytelen perrel kártérítéshez jutni. Hangszigeteltetni kell!

Profi berendezésekkel ellátott házimozit akarok építeni a pincében, amely fizikálisan is a föld alatt van. Kell hanggátlást és akusztikai elemeket beépítenem, ha nagy hangerővel akarok jó minőségben házimozizni?
Igen, ha nem akarja a ház többi lakóját zavarni, hiszen a léghangok, különös tekintettel a nagy energiájú basszusfrekvenciákra a falakban és gépészeti elemekben messze és nagy energiával tudnak eljutni. A legjobb minőségű házimozi komponensek hangja is élvezhetetlen lehet, ha nem megfelelő a helyiség akusztikája, ezért minden esetben kérje szakértő akusztikus szakember tanácsát!

Számit valamit a hangszigetelés szempontjából, hogyha az elektromos aljzatokat, csöveket nem szigetelem le és fém dübeleket használok az Önök üvegszálas Herkules dübele helyett?
Igen, a hangszigetelés közben a szabadon futó légtechnikai csöveket is izolálni kell, a kábelek kivezetéseit, kisebb réseket is hanglágy anyaggal tömíteni kell. A fém dübelek vezetik a hangot, emiatt hanghidak keletkezhetnek, amelyek rontják a hangszigetelés hatékonyságát!

Megőrülök a szomszéd közös falunkra szerelt régi klímájának zaja miatt. Le lehet szigetelni egy klímakompresszort is?
Igen, megfelelő szerkezet segítségével a klímakompresszorok zaja elviselhető szintre csökkenthető. Az új, inverteres klímák amúgy sokkal csendesebbek, lehetőség szerint ilyen készülékek beszerzését ajánljuk.

A kertszomszédom minden nyáron felém fordított magnóval zenét sugároz felém első emeleti lakásából. Lehet építeni zajszigetelő falat ennek a zajnak a kiszűrésére?
Igen, lehet, de nem olcsó és a hatékonyság nem lesz elégséges, mivel a hang megkerülheti oldalt és felül a falat. Bizonyos magasságú szerkezetek már építési engedély kötelesek, valamit statikus is szükséges tervezésükhöz.

Újépítésű lakást vásároltam, de a falak mintha ott sem lennének, minden szót hallok a szomszédból. Beszéd, TV, minden átjön pedig nem keltenek extra zajokat. Rendeljek szigetelést vagy próbáljam a kivitelezővel kijavíttatni a problémát?
A lakások közti áthallás megengedett mértékét építési rendeletek határozzák meg. Ha a kivitelező által épített fal hanggátlási értéke nem éri el a megfelelő értéket, akkor ezt neki ki kell javítania. Ha a hanggátlási érték hiteles mérés szerint megfelelő, akkor az Ön hallása túl érzékeny és a legjobb, ha PhoneStar rendszerrel hangszigetelteti otthonát!  

Hogy lehetséges az, hogy a  két darab, légréssel falba épített egyenként 42dB-es hanggátló ajtó hanggátlása  R’w = 47 - 49dB szemben az ígért 2x42 dB-lel. Ezek szerint a 2 ajtó, a légréssel kb. annyit tud, mint 1 ajtó? Ezt nem értem!
Két ajtó csillapítása sohasem a két ajtó csillapításának a számtani összege. Jelen esetben ez az érték 50 dB. Mivel az épített fal sokkal többet csillapít, a mérés során valójában a két ajtó együttes csillapítását kaptuk eredményül. Előre jeleztük, hogy az épített szerkezet minőségét az ajtó fogja meghatározni. Ezen az 50 dB-en még lehet javítani, de a javulás mértékét nem tudjuk előre megjósolni. Amennyiben a süllyedő küszöb nem ad elegendő zárást, állandó küszöb beépítésével lehet az eredmények tovább javítani, ám ez kevésbé esztétikus megoldás.

Ha a PhoneStar-ral épített fal hanggátlást ábrázoló grafikont megnézzük az ígért 60-65 dB-lel szemben fal az ajtóval: kb. 45 dB-et tud. Miért van ez?
Az R’w érték 50dB, meghatározni szabvány szerint kell, nem a grafikont kell nézni, ami a fal csillapítását a frekvencia függvényében ábrázolja. Az R’w érték nem az egyes értékek átlaga, hanem azok mintegy „súlyozott összege”, vagy egy súlyozó görbével történő összehasonlításból származó érték. Ha ajtó nem lenne a falon, akkor arra 65-70dB R’w értéket mértünk volna. Ismét csak az ajtó a meghatározó.

Azt tapasztalom, hogy ha valaki a hangszigetelt rendelőmben kiabál a kezelés alatt, azt sajnos lehet a váróban is hallani, igaz halkan, de akkor is, ha szól a zene. Az egyik hozzátartozó megkérdezte, hogy nem aludt a páciens? Pedig mindkét ajtó csukva volt.
Ha az a feladat, hogy a várószobában is „altatni akarjuk” az ott tartózkodókat, akkor az átszűrődő zajokat a hallásküszöb alá kell vinnünk. Ez igen durva követelmény lenne, mivel a kiabáló ember által keltett hangnyomás 86-100 dB között van, és ekkora csillapítást csak különleges akusztikai tervezéssel lehet elérni, pontosabban, helyszűke miatt erre a problémára itt nem is kínálkozik elérhető árú megoldás. A szabvány lakások között 57dB csillapítást ír elő, ezzel a hangmaradék 29-43dB, ami a lakószobában nappal megengedhető 45 dBA zajterhelés alatt van. Tehát inkább az a feladat, hogy az ajtó jobban csillapítson.

A katalógusukban azt olvastam, hogy a termékük -36dB-t csillapít. Amikor megkaptam szaktanácsukat és ajánlatukat azt mondták, hogy a 15mm-es PhoneStar lap direkt a falra szerelve csak 8-12dB-t fog csillapítani? Miért nem 36dB a csillapítás, ahogy a katalógusukban olvastam?
A -36dB-es érték a termék laboratóriumi körülmények között mért hiteles LÉGHANGGÁTLÁSI ÉRTÉKE. Ez a szám a falra szerelt lapoknál a testhanggá alakult léghangok és egyéb fizikai tényezők (falvastagság, anyag, rögzítés módja) miatt a "valóságban" mindig kevesebb lesz, mint a laboratóriumi érték. Könnyen megérthető, hogy fizikai képtelenség a világ összes építőanyagából a lehető összes vastagságra és variációra előzetes laboratóriumi méréseket végezni, ezért a laboratóriumi mérések mindig a termék önálló léghanggátlását adják meg!

Rólunk mondták

Vásárlóink véleménye termékeinkről, munkánkról

2009

Társaságunk alapításának éve

7999

Elégedett ügyféleink száma

8135

Elvégzett munkáink száma

Elérhetőség

Ahol elér minket

Amennyiben érdekli valamelyik termékünk, szolgáltatásunk, keressen meg minket valamelyik elérhetőségünkön, és kollégánk készségesen a segítségére lesz.

H-1081 Budapest, Fiumei út 25. (Iroda és bemutatóterem)

hangestuz@hangestuz.hu

+36-30-296-1447

Kövess minket:

Kapcsolatfelvétel

Küldjön üzenetet

Az űrlap mentése nem lehetséges, mivel egyes mezők nincsenek megfelelően kitöltve!