facebook Keress minket a Facebook oldalunkon!
youtube Keress minket a Youtube oldalunkon!
Google+ Keress meg minket a Google+-on!

hangszigeteles.lapozz.hu

Construm 2018 díj

GYIK - azaz a hangszigeteléssel kapcsolatban gyakran ismételt kérdések és válaszok

Saját magam, szaktudás nélkül meg tudom oldani a lakásom hanggátlását, hanggátló gipszkartonnal?
Sajnos, nem. A gipszkarton önmagában, a fizikai jellemzői miatt nem alkalmas hanggátlásra.

Ha többféle anyagot: gumit, habszivacsot, pozdorja lapot a falra szegelek, ezek is jól szigetelnek?
Igen, vizuálisan. Nem lehet átlátni rajtuk, de hanggátlási tényezőjük elhanyagolható.

Mi a különbség a termek hanggátlása és az akusztikai javításuk között?
A hanggátlás a termekbe ki és bejutó hangenergia csökkentése, az akusztikai javítás pedig terem funkciójának megfelelő akusztikai környezet létrehozása.

Bármilyen anyag alkalmas komoly hanggátlásra, ide értve a habszivacsszerű anyagokat, tojástartót, kőzetgyapot?
Nem, ezek az anyagok fizikai jellemzőik miatt csak a kemény felületekről visszaverődő hanghullámok megtörésére alkalmasak, de hanggátlásra nem. Bizonyos kőzet és üveggyapot fajták, más anyagokkal rétegrendbe kombinálva, légrést kitöltve már hangszigetelő anyagként viselkednek. A tojástartó pedig fokozottan tűzveszélyes és ráadásul ronda.

Elég, ha megduplázom a fal vastagságát és tömegét és az átjutó hangenergia felére csökken?
Magas frekvenciákon működik a dolog, de a mély hangok csökkentéséhez már ez nem elégséges. A hatékony mélyfrekvenciás hanggátláshoz tömeg és légrés szükséges. A tömeggel rendelkező hanggátló anyagok közti légrés emelésével növekszik a rendszer mélyfrekvenciás hatásfoka.

Jó vastag falaim vannak, mégis hallom ahogy a szomszédban ugrálnak a gyerekek és a villamos zaját is hallom. Mégsem jó a vastag fal, mint hangszigetelés?
Attól függ, milyen intenzitású zajokról van szó. Ha dobol a szomszéd, azt vastag falon át is hallani lehet. A szerkezetekben terjedő mélyfrekvenciás testhangokat a legnehezebb megállítani, ezért a hatékony hanggátláshoz a keletkezés helyén lehet meggátolni a hangenergia  szerkezetbe jutását. Az utca és megkerülő hangot kizárásában pedig a nyílászárok jelentik a hanggátlási rendszerek leggyengébb pontját.

Fafödémes házat vennék és úgy hallottam a fa rosszabbul vezeti a hangot, mint a beton. Tényleg Jobb a fafödémek hanggátlása, mint a betonfödémes házaké?
Sajnos nem, mert ha beton födém nagy tömegű, akkor ez a tömeg miatt jobban hangszigetel.

Drága, szép és erős ajtót vettem egy barkács áruházban, de a hang szinte ugyanúgy átjön rajta, mint a régi olcsón. Becsaptak?
Nem, mert a minősített hanggátló ajtó ritkán szép, viszont tömege van és a zárszerkezete több ponton záródik.

Lehet egy olcsóbb nyílászáró hanggátlási értékeit javítani?
Igen, utólagosan is lehetséges, de mindig ez lesz a hatékonyan megépített hanggátló rendszer leggyengébb pontja!

Lehet olcsó és hatékony módon, a belmagasságot alig csökkentve, utólagosan csökkenteni a mennyezeten át felülről jövő zajokat?
Objektív módon nézve a válasz, nem! Hiszen alulról függesztve a mennyezet tömegét nehéz növelni és azt még légréssel is el kell látni és emellett csökkenteni kell a tartófalak zajvezető képességét. A legjobb megoldás a felső lakásban a padlót szigeteltetni.

Van lehetőségem jogi úton kötelezni az engem zavaró lakót, hogy hagyja abba a zajkeltést?
Igen, perelni bárkit, bármiért lehet, de tapasztalataink szerint ez nem nagyon vezet eredményre. Olcsóbb és megnyugtatóbb eredményt adhat egy minőségi hangszigetelés!

A társasház, amibe költöztünk, a 80-as években épült, nagyon zajos. Semmilyen hanggátlási értéknek nem felelnek meg a falak. Beperelhetem a lakás eladóját vagy az építtetőt, kivitelezőt?
Ha a lakást megtekintett állapotban vásárolta meg, minden hibájával együtt és több évtizede épült szinte esélytelen perrel kártérítéshez jutni. Hangszigeteltetni kell!

Profi berendezésekkel ellátott házimozit akarok építeni a pincében, amely fizikálisan is a föld alatt van. Kell hanggátlást és akusztikai elemeket beépítenem, ha nagy hangerővel akarok jó minőségben házimozizni?
Igen, ha nem akarja a ház többi lakóját zavarni, hiszen a léghangok, különös tekintettel a nagy energiájú basszusfrekvenciákra a falakban és gépészeti elemekben messze és nagy energiával tudnak eljutni. A legjobb minőségű házimozi komponensek hangja is élvezhetetlen lehet, ha nem megfelelő a helyiség akusztikája, ezért minden esetben kérje szakértő akusztikus szakember tanácsát!

Számit valamit a hangszigetelés szempontjából, hogyha az elektromos aljzatokat, csöveket nem szigetelem le és fém dübeleket használok az Önök üvegszálas Herkules dübele helyett?
Igen, a hangszigetelés közben a szabadon futó légtechnikai csöveket is izolálni kell, a kábelek kivezetéseit, kisebb réseket is hanglágy anyaggal tömíteni kell. A fém dübelek vezetik a hangot, emiatt hanghidak keletkezhetnek, amelyek rontják a hangszigetelés hatékonyságát!

Megőrülök a szomszéd közös falunkra szerelt régi klímájának zaja miatt. Le lehet szigetelni egy klímakompresszort is?
Igen, megfelelő szerkezet segítségével a klímakompresszorok zaja elviselhető szintre csökkenthető. Az új, inverteres klímák amúgy sokkal csendesebbek, lehetőség szerint ilyen készülékek beszerzését ajánljuk.

A kertszomszédom minden nyáron felém fordított magnóval zenét sugároz felém első emeleti lakásából. Lehet építeni zajszigetelő falat ennek a zajnak a kiszűrésére?
Igen, lehet, de nem olcsó és a hatékonyság nem lesz elégséges, mivel a hang megkerülheti oldalt és felül a falat. Bizonyos magasságú szerkezetek már építési engedély kötelesek, valamit statikus is szükséges tervezésükhöz.

Újépítésű lakást vásároltam, de a falak mintha ott sem lennének, minden szót hallok a szomszédból. Beszéd, TV, minden átjön pedig nem keltenek extra zajokat. Rendeljek szigetelést vagy próbáljam a kivitelezővel kijavíttatni a problémát?
A lakások közti áthallás megengedett mértékét építési rendeletek határozzák meg. Ha a kivitelező által épített fal hanggátlási értéke nem éri el a megfelelő értéket, akkor ezt neki ki kell javítania. Ha a hanggátlási érték hiteles mérés szerint megfelelő, akkor az Ön hallása túl érzékeny és a legjobb, ha PhoneStar rendszerrel hangszigetelteti otthonát!  

Hogy lehetséges az, hogy a  két darab, légréssel falba épített egyenként 42dB-es hanggátló ajtó hanggátlása  R’w = 47 - 49dB szemben az ígért 2x42 dB-lel. Ezek szerint a 2 ajtó, a légréssel kb. annyit tud, mint 1 ajtó? Ezt nem értem!
Két ajtó csillapítása sohasem a két ajtó csillapításának a számtani összege. Jelen esetben ez az érték 50 dB. Mivel az épített fal sokkal többet csillapít, a mérés során valójában a két ajtó együttes csillapítását kaptuk eredményül. Előre jeleztük, hogy az épített szerkezet minőségét az ajtó fogja meghatározni. Ezen az 50 dB-en még lehet javítani, de a javulás mértékét nem tudjuk előre megjósolni. Amennyiben a süllyedő küszöb nem ad elegendő zárást, állandó küszöb beépítésével lehet az eredmények tovább javítani, ám ez kevésbé esztétikus megoldás.

Ha a PhoneStar-ral épített fal hanggátlást ábrázoló grafikont megnézzük az ígért 60-65 dB-lel szemben fal az ajtóval: kb. 45 dB-et tud. Miért van ez?
Az R’w érték 50dB, meghatározni szabvány szerint kell, nem a grafikont kell nézni, ami a fal csillapítását a frekvencia függvényében ábrázolja. Az R’w érték nem az egyes értékek átlaga, hanem azok mintegy „súlyozott összege”, vagy egy súlyozó görbével történő összehasonlításból származó érték. Ha ajtó nem lenne a falon, akkor arra 65-70dB R’w értéket mértünk volna. Ismét csak az ajtó a meghatározó.

Azt tapasztalom, hogy ha valaki a hangszigetelt rendelőmben kiabál a kezelés alatt, azt sajnos lehet a váróban is hallani, igaz halkan, de akkor is, ha szól a zene. Az egyik hozzátartozó megkérdezte, hogy nem aludt a páciens? Pedig mindkét ajtó csukva volt.
Ha az a feladat, hogy a várószobában is „altatni akarjuk” az ott tartózkodókat, akkor az átszűrődő zajokat a hallásküszöb alá kell vinnünk. Ez igen durva követelmény lenne, mivel a kiabáló ember által keltett hangnyomás 86-100 dB között van, és ekkora csillapítást csak különleges akusztikai tervezéssel lehet elérni, pontosabban, helyszűke miatt erre a problémára itt nem is kínálkozik elérhető árú megoldás. A szabvány lakások között 57dB csillapítást ír elő, ezzel a hangmaradék 29-43dB, ami a lakószobában nappal megengedhető 45 dBA zajterhelés alatt van. Tehát inkább az a feladat, hogy az ajtó jobban csillapítson.

A katalógusukban azt olvastam, hogy a termékük -36dB-t csillapít. Amikor megkaptam szaktanácsukat és ajánlatukat azt mondták, hogy a 15mm-es PhoneStar lap direkt a falra szerelve csak 8-12dB-t fog csillapítani? Miért nem 36dB a csillapítás, ahogy a katalógusukban olvastam?
A -36dB-es érték a termék laboratóriumi körülmények között mért hiteles LÉGHANGGÁTLÁSI ÉRTÉKE. Ez a szám a falra szerelt lapoknál a testhanggá alakult léghangok és egyéb fizikai tényezők (falvastagság, anyag, rögzítés módja) miatt a "valóságban" mindig kevesebb lesz, mint a laboratóriumi érték. Könnyen megérthető, hogy fizikai képtelenség a világ összes építőanyagából a lehető összes vastagságra és variációra előzetes laboratóriumi méréseket végezni, ezért a laboratóriumi mérések mindig a termék önálló léghanggátlását adják meg!