PhoneStrip - új szabadalom a rezgéscsillapításban

A rezgéscsillapítást az ipar különböző ágazataiban eddig kizárólag rugók alkalmazásával oldották meg.

A Wolf Bavaria Magyarország - Hang és Tűz Kft. ezen szakcikkben egy új, szabadalmaztatott terméket mutat be, a PhoneStrip-et, amely a rezgéscsillapítást már nem rugóként, hanem a PhoneStrip egyedi tulajdonságával valósítja meg. A termék alkalmassága a rezgéscsillapításra, melyet az elvégzett kísérletek is bizonyítanak, a PhoneStar Csendlapok hanggátlásban használt természetes anyagainak fizikai tulajdonságain alapul. Ez a különleges tulajdonság alkalmazható az épületek válaszfalainál, a födémek és falak csatlakozásánál, lépcsők és födémek találkozásánál, a könnyűszerkezetes épületek szerkezeti csatlakozásainál is a megkerülő hangok csillapítására.

Miért állítjuk azt, hogy a PhoneStrip nem rugóként működik, mint az eddig megszokott módszerek? Mert a rezgésátvitelt, mint zajcsillapítást a termék speciális alkotóeleme, a homokszemcsék belső súrlódása által éri el.

Két különböző vizsgálat alapján a következő ábrákon mutatjuk meg az alakváltozás és a vizsgálat időbeli igénybevételét.

Az első ábra a présgép erőkifejtését mutatja, amely időben (8 óra alatt) a termék alakváltozását hivatott feltárni. Jól megfigyelhető az első préselés által kifejtett erő hatására a PhoneStrip néhány mm-es összenyomódása, viszont a terhelési impulzusok előrehaladtával az alakváltozás egyre kisebb, míg úgy 5-6 óra folyamatos terhelést követően a PhoneStrip összenyomódása megáll, alaktartó marad, nem formálódik el, bírja a terhelést. De az ábra még ennél is sokkal többet elárul! A présgép maximális erőkifejtése a PhoneStrip próbatestre 500 kN, ami a présgép maximális kapacitása. Ekkora terhelés alatt a 2-3 mm alakváltozás abszolút csúcskategóriás teljesítmény!

PhoneStrip 1. ábra

Az második ábra azt mutatja, hogy a PhoneStrip a tartós igénybevétel esetében sem szenvedett el további alakváltozást, amely az első 8 órában ne történt volna meg. A teherbírásra vonatkozó minőségi vizsgálat a következőképpen történik. A PhoneStrip-et azonnal a présgép maximális nyomóképességének 40%-ával megterhelik (200 kN), majd ezt visszaengedik 50 kN-ra (a prés teljesítőképességének 10%-a), majd 500 és 450 kN nyomás alatt tartják váltakozva egyenletes időközönként 72 órán keresztül. A teszt megállapítja, hogy a PhoneStrip teherbírása legalább 23 N/mm2.

PhoneStrip 2. ábra

A teherbírásnak azért van óriási jelentősége, mert a megkerülő hangok megfogására különböző anyagokat használnak, ami általában egy vékony szivacsréteg (ez a leggyakoribb alkalmazás, mert olcsó). A probléma ezzel az, hogy amint a néhány mm vastagságú szivacs terhelést kap, azonnal összenyomódik olyan mértékben, hogy a szerkezet szinte rögtön fizikai kapcsolatba kerül a falakkal, födémekkel. Ettől kezdve a megkerülő hangok átterjednek a felületekre és ellenállás nélkül tovább közvetítik azt. A PhoneStrip-pel ez nem történhet meg. Ráadásul ez a különleges új termék a mély frekvenciákban 135 Hz-ig kimondottan jól teljesít, ami így a szomszédból jövő TV, HiFi, dobolás és egyéb mélyfrekvenciás zajokat nagymértékben megszűri. 

PhoneStrip jellemzői:

  • Statikai szempontból alkalmazható, válaszfalak esetében teherhordó.
  • A CE minősítés az ETA-ban már megtalálható!
  • A PhoneStrip saját CE minősítése előkészítés alatt van.
  • A PhoneStrip egyedülállóan kiváló minőségű, szabadalmaztatott termék.

Fizikai paraméterek:

Hosszúság: 120 cm +/- 3 mm  
Szélesség: 50mm-től 800 mm-ig  
Vastagság: 15 mm +/- 3mm  
Sűrűség: 1200-1350 kg/ m3  
Súly: 18 kg/m2  
Tűzállósági osztály: B2/E DIN 4102/EN 13501
Nyomószilárdság: 23 N/mm2 DIN EN 26891
Kij-érték L-formában 16 dB EN ISO 10848-1:2006
Hővezetőképesség: 0,17 W/(mK) DIN 4108-3:2001-07

A fizikai vizsgálatok után nézzük meg a PhoneStrip hangszigetelésben betölthető szerepét, amely jelentősnek mondható építőipari alkalmazási lehetőségekben a padló és mennyezeti födémek, valamint a falak kapcsolatánál. Mivel a PhoneStrip hatásfoka független a rá nehezedő súlyoktól, ezért épületek belső válaszfalainál (tégla, vázkerámia, gázbeton, beton) minden további nélkül tervezhető és alkalmazható. Sőt, a PhoneStrip minél nagyobb terhelést kap, annál jobban ellenáll a megkerülő hangoknak. Az eddig ismert adatok a készházakra vonatkoznak, de a vizsgálatok tovább folynak a tégla és betonépületek területén. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a PhoneSrip szenzáziósan ellenáll a megkerülő hangoknak, amely az építőipar rég ismert problémája. Az alábbi ábra megmutatja az összes kopogóhangokra vonatkozó megkerülési lehetőséget, amely lehet L-, és T-formában. A PhoneStrip csillapítási értéke az ábrán dB-ben van feltüntetve.

PhoneStrip 4.a ábra
PhoneStrip 4.b ábra
PhoneStrip 4.c ábra
PhoneStrip 4.d ábra

A készházak esetében a falak és a födémek egymásra történő felfekvése nem biztosít elég tömeget ahhoz, hogy a megkerülőhangok egyik épületelemből a másikba átjussanak. Viszont a megkerülő hangok úgy működnek, hogy a zajforrás irányából az azt körülvevő épületelemeken keresztül (padló, falak mennyezeti födém) továbbhaladnak a felületeken és a megfelelő ellenálló közeg hiányában megjelennek a felületek túloldalán, megkerülve azt. A megkerülő hangok továbbterjedése lég- és kopogó hangokra is vonatkozik. Ennek kiküszöbölésére a PhoneStrip kiválóan alkalmas, hiszen teherbírása (23N/m2) többszöröse a fenyőfa elemek teherbírásának (5,6-7,8N/mm2). A különleges teherbírást annak is köszönheti, hogy a tömörített homok egy vízzárásra is alkalmas nagy nyomóenergiának is ellenálló ragasztószalaggal van lezárva, amely a teher alatti alakváltozást rugalmasan felveszi.

PhoneStrip termékfotó 1.

PhoneStrip termékfotó 2.

Rólunk mondták

Vásárlóink véleménye termékeinkről, munkánkról

2009

Társaságunk alapításának éve

7970

Elégedett ügyféleink száma

8102

Elvégzett munkáink száma

Elérhetőség

Ahol elér minket

Amennyiben érdekli valamelyik termékünk, szolgáltatásunk, keressen meg minket valamelyik elérhetőségünkön, és kollégánk készségesen a segítségére lesz.

H-1081 Budapest, Fiumei út 25. (Iroda és bemutatóterem)

hangestuz@hangestuz.hu

+36-30-296-1447

Kövess minket:

Kapcsolatfelvétel

Küldjön üzenetet

Az űrlap mentése nem lehetséges, mivel egyes mezők nincsenek megfelelően kitöltve!