Hangfegyver!

Úgynevezett nagy hatótávolságú hangforrással védtek meg a kalózoktól egy luxushajót a szomáliai vizeken. A különleges hangfegyver 300-500 méter között hatásos, és súlyos halláskárosodást okoz – (Archív forrás: BBC News.)

LRADHumvee.jpg

Különleges fegyverrel védtek meg szomáliai kalózoktól egy luxushajót. A Kenya felé tartó, 600 embert és 160 fős személyzetet szállító Seabourn Spiritet aknavetőkkel és gépfegyverekkel állig felfegyverzett kalózok vették körül kis hajóikon. A legénység a támadást látva egyrészt teljes sebességgel a nyílt tenger felé kormányozta a hajót, másrészt bevetették a fedélzeten található, úgynevezett nagy hatótávolságú hangforrást.A fegyver lényege, hogy 300 méternél nagyobb távolságban súlyos halláskárosodást okoz. Az eszközt 2000-ben fejlesztették ki hadászati célokra, mivel azonban nem halálos, így nem háborús övezetekben is bevethető. Hasonló eszközt többször vetettek be Irakban, de New Orleansban, a Katrina hurrikán pusztítása után is használták tömegoszlatásra. A felszerelés ára több mint 6 millió forint. Az nem egyértelmű, hogy a hangfegyver bevetése volt-e valamilyen hatással a kalózokra, a fegyvert fejlesztő cég szerint azonban "a figyelmeztető hang megváltoztatja a viselkedést.A LRAD 151 decibel erősségű hang kibocsátására képes. "Kilencven méteren belül biztos, hogy senki sem tartózkodna szívesen az eszköz működése közben, de még 270 méterig sem ajánlanám" - fogalmazott Carl Gruenler a San Diego-i technológiai társaság volt alelnöke. A fül-orr-gégészek szerint, olyan magas hangfrekvenciát bocsát ki a gép, hogy halláskárosodást is okozhat abban az esetben, ha túl hosszú ideig tartózkodik valaki a hatókörében.

Az eszköz súlya 45 font (20 kg). A 33 inches (83 cm) átmérőjű parabola alakú, hangsugárzó hatósugara 15-30° között lehet. Maximális hangereje, 151 decibel (1000 W/m²). A hatásos távolsága 300-500 méter között van. 300 méteren a kezdő, figyelmeztető hang, 105 decibellel szól (hasonló hangot ad ki, mint egy füstjelző készülék).

Ha esetleg huligánok vagy rosszindulatú szomszédok hangfegyverrel támadnak Önre, a PhoneStar hangszigetelő rendszer megfelelő védelmet nyújt!

Rólunk mondták

Vásárlóink véleménye termékeinkről, munkánkról

2009

Társaságunk alapításának éve

7919

Elégedett ügyféleink száma

8044

Elvégzett munkáink száma

Elérhetőség

Ahol elér minket

Amennyiben érdekli valamelyik termékünk, szolgáltatásunk, keressen meg minket valamelyik elérhetőségünkön, és kollégánk készségesen a segítségére lesz.

H-1081 Budapest, Fiumei út 25. (Iroda és bemutatóterem)

hangestuz@hangestuz.hu

+36-30-296-1447

Kövess minket:

Kapcsolatfelvétel

Küldjön üzenetet

Az űrlap mentése nem lehetséges, mivel egyes mezők nincsenek megfelelően kitöltve!