Őrjítően csendes a -9 decibeles szoba

Van amikor a túlzott csend a káros!

Egészen új értelmet nyer a csendes pihenő fogalma a minneapolisi Orfield laboratórium szupercsendes szobájában. Az átlagosan csendesnek gondolt szobák zajszint 30 decibel körüli, a világ egyik legcsendesebb helyiségében azonban ez az érték mindössze -9 dB. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy semmit sem hallunk, csak a saját testünkből érkező hangokat.

3170790_0186b42f67b66b0ce51d0c15ad32da01_wm.jpg

A szívverés, a gyomorműködés, a nyelés, sőt a belső fül apró neszeinek szokatlanul felerősödő hangszintje, illetve a totális csend igazából a sötétséggel párosítva nyomasztó, a leghosszabb idő, amit valaki ilyen körülmények között el tudott tölteni a kamrában, 45 perc volt. A laborvezető Steve Orfield elmondása alapján az sem ritka, hogy az átmeneti hallásvesztés a látást is befolyásolhatja. Nem ritka, hogy a szobában töltött idő alatt vagy után az alany hallucinálni kezd. A tapasztalatok alapján a többi érzékszerv működése is felerősödik.

A különlegesen halk helyiség titka a speciális kialakítású falakban és plafonban rejlik, mert a szokványos felületekkel ellentétben ez nem visszaveri, hanem elnyeli a hanghullámokat, méghozzá olyan sikeresen, hogy semmilyen szintű visszhang nem alakul ki a szoba falai között. Ez a tulajdonság adta az unechoing room, vagyis visszhangmentes szoba elnevezést is. A vasbeton falakat 1 méter vastag, üvegszálas anyagból készült, speciálisan kialakított szivacsok borítják, a helyiségbe pedig egy a bankok trezorjainál használt hatalmas fémajtón keresztül lehet bejutni.

A speciális csendszobában használati tárgyak, például telefonokba szerelt LED-es kijelzők, autóműszerfalakba szánt kapcsolók zajszintjét tesztelik. A nem igazán halk áruiról ismert Harley-Davidson, a Cessna és a Black&Decker is bevizsgálta már a laborban a termékeit. Az Orfield laborban az itt végzett egyéb hangtechnikai kísérletek miatt nemcsak szupercsendes, de kifejezetten hangok felerősítésére kitalált helyiség is van, ahol a 90 méter távolságban elmondott szavakat úgy hallani, mintha a beszélő mindössze 90 centire állna a hallgatótól.

Van amikor a túlzott csend a káros!

Forrás angol nyelven!

Rólunk mondták

Vásárlóink véleménye termékeinkről, munkánkról

2009

Társaságunk alapításának éve

7919

Elégedett ügyféleink száma

8044

Elvégzett munkáink száma

Elérhetőség

Ahol elér minket

Amennyiben érdekli valamelyik termékünk, szolgáltatásunk, keressen meg minket valamelyik elérhetőségünkön, és kollégánk készségesen a segítségére lesz.

H-1081 Budapest, Fiumei út 25. (Iroda és bemutatóterem)

hangestuz@hangestuz.hu

+36-30-296-1447

Kövess minket:

Kapcsolatfelvétel

Küldjön üzenetet

Az űrlap mentése nem lehetséges, mivel egyes mezők nincsenek megfelelően kitöltve!