Történelmi épület tetején elhelyezkedő gépek zajcsillapítása (Budapest, 2020. július)

Az Athenaeum Irodalmi és Nyomdaipari Rt. 1868-ban alakult meg, a Rákóczi úti pazar díszítésű eklektikus székházat pedig Hauszmann Sándor tervezte. Az épület 1898-ban készült el. A székház tetejére jelképként Pallas Athéné ércszobrát helyezték. A Kiadót Petőfi-, Ady-, Móricz-kötetek tették  kultúránk fontos résztvevőjévé. A Lapkiadó a ’30-as évek elején hat és félezer embert foglalkoztatott, 354 újságírót, tudósítót, nyomdászt. Aztán sokáig csak a romos, megcsonkított nyomdaépületet lehetett látni az utcában, de most már befejezés közeli az építkezés.

Zajcsillapítás 1.

Az épületet a jelenlegi felújítás során hostellé alakítják át. A vendégek kényelméről gondoskodik a szellőző és fűtés rendszer, amelyet az épület tetején elhelyezkedő gépek biztosítanak. Mivel ezek teljes kapacitáson mély frekvenciát sugároznak és nagy rezonanciát visznek át az alattuk lévő padlófödémre, így a PhoneStar és PhoneStrip hanggátló rendszerek együttes hatását vetettük be a probléma megoldására. A munka első fázisában a padlásfödémet tartó acélgerendákra PhoneStrip rezgéscsillapító csíkokat ragasztottunk, valamint a falak mentén is 15 cm magasságú PhoneStrip csíkokat helyeztünk el. (A PhoneStrip egy különleges rezgéscsillapító anyag, amellyel 2019-ben Construma díjat nyertünk.) Ezt követően a trapézelemekbe öntött betonfödém készült. Ennek a terhe  élben találkozik a Strip csíkokkal, amely folyamatos terhelése még növeli is az amúgy 23 kN/mm teherbírású csíkok rezgéscsillapítását, ami 17 és 23 dB között van. A trapézfödémre öntött 10 cm vastagágú beton volt a kiindulópontja a tervezett két réteg Csendlapnak, amely alá még akusztikus filcet fektettünk, arra helyeztük rá a 2x15 mm Phonestar-t. A PhoneStrip alkalmazható a falak mentén is, akár 80cm magasságig. Amint a képeken látható a frissen öntött betonfödém a PhoneStripnek önthető, így nem viszi át a falakra a padló rezgéseit. A lapok gyártása során felkészültünk arra, hogy esős idő esetén is tudjuk folytatni a munkát, így azokat nedvességtaszító anyaggal impregnáltuk. Igy a hirtelen jött esőt csak le kellett söpörnünk a lapokról és folytathattuk a munkát. A két réteg Csendlapot kültérben is helytálló ragasztóval rögzítettük egymáshoz, ezzel is növelve a termékünk élettartamát és amúgy is magas minőségét. A Csendlapokat természetesen a saját ragasztónkkal rögzítjük egymás éleihez. A PhoneStar lapok nagy teherbírása ellenére a Wolf felületzárót alkalmaztuk. Erre azért van szükség, mert annak magas nyomószilárdsága és vízállósága biztosítja a kültéri szerelés feltételét a hidegburkolat elhelyezésére, amelyen 4-5 tonnás gépek helyezkednek el. A hotel hamarosan átadásra kerül, a gépeket már beüzemelték és a beruházó visszajelzése szerint semmi féle zaj nem hallható a legfelső szobákban. 

Köszönjük a bizalmat!

Videó

Tekintse meg a videónkat, iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Képgaléria

A képre kattintva végig tudja lapozni képgalériánkat!

Rólunk mondták

Vásárlóink véleménye termékeinkről, munkánkról

2009

Társaságunk alapításának éve

7523

Elégedett ügyféleink száma

7595

Elvégzett munkáink száma

Elérhetőség

Ahol elér minket

Amennyiben érdekli valamelyik termékünk, szolgáltatásunk, keressen meg minket valamelyik elérhetőségünkön, és kollégánk készségesen a segítségére lesz.

H-1081 Budapest, Fiumei út 25. (Iroda és bemutatóterem)

hangestuz@hangestuz.hu

+36-30-296-1447

Kövess minket:

Kapcsolatfelvétel

Küldjön üzenetet

Az űrlap mentése nem lehetséges, mivel egyes mezők nincsenek megfelelően kitöltve!