Szórakoztatóipari és irodai zajok csillapítása PhoneStar hanggátló rendszerekkel

A szórakoztatóipar elég erősen dübörög Magyarországon, ezen belül Budapest belvárosában is. Az utólag kialakított szórakozóhelyek, bárok, színházak éjszakai működésükkel óhatatlanul is megzavarják a környéken lakók nyugalmát. A tulajdonosok, üzemeltetők miután sorozatos fenyegetésekkel, feljelentésekkel és rendőrség, önkormányzati határozatokkal kell szembenézniük rájönnek, hogy a problémát az üzemeltetés elfüggesztése nélkül csak úgy tudják megoldani, ha utólagosan hangszigetelik az ingatlanokat. 

Zajcsillapítás képekben 1.

A közelmúltban több ilyen megrendelést is kapott a Wolf Bavaria Magyarország- Hang és Tűz Kft. A legutóbbi munkánk a  budapesti Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház megbízásából került kivitelezésre. Az előadások zaja a környékbeli lakókhoz színház hat darab, egyenként 1,9x4m- es ablakán jutott ki a szabadba.A hatalmas ablakrésekbe a  9mm-es PhoneStar Csendlapok 3 rétegben egy hatákony előtétfalas rendszerben lettek felszerelve. A munka nehézségét az okozta, hogy az ablakok lőrésszerű kiképzése miatt az ablakmélyedésben 60cm-re behajolva kellett a nagy súlyú lapokkal mintegy 6m-es magasságban dolgozni. A munkát nagy volumene ellenére kifejezetten rövid határidővel vállaltuk el, de képzett brigádunknak köszönhetően két nappal a határidő előtt át tudtuk adni a megrendelőnek. A helyszínen munka előtt és után is szakemberek végeztek zajmérést, amelyből kiderült, hogy a zajok kiáramlása bőven a megadott határérték alá csökkent.

A színházakban történő utólagos hangszigetelésre egy másik példa, amelyet csak röviden említenék meg, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban elvégzett munka volt, ahol a színpad mögött kellett egy előtétfalat építeni. A két réteg 15mm-es lap felhasználásával épített előtétfal megépítése elengedhetetlenné vált, mivel az előadások zaja zavarta a környéken lakókat. A megrendelő ezzel a szintén határidő előtt átadott munkával is teljesen elégedett volt.

Egy másik hasonló probléma, ahol a PhoneStar hanggátló rendszer adott megoldást a VIII.kerületi bulinegyedben működő Instant bár hangszigetelése volt. A munka felmérését és a rétegrendek megtervezését ez esetben partnerünk, Csnedes Péter hangmester végezte el. A környékbeli lakók panaszait figyelembe véve a szórakozóhely régebben már megpróbált hangszigetelést beépíteni, de a megfelelő tájákoztatás hiányában egy olyan anyaggal végeztek szakszerűtlen beépítést, amely a szabadalmaztatott PhoneStar anyag “koppintása” volt. Természetesen amikor a tulajdonos reklamálni akart a cég már nem volt elérhető, megszünt.

Ezek után szakszerű akusztikai méréseket követően több lépésben a minőségi PhoneStar Csendlapokból álló hangszigetelő rendszer került beépítésre a lakókkal direkt kapcsolatban lévő falakon és azokon a válaszfalakon, ahol ez szükséges volt. Az elsődleges probléma a régi bérház üveggel fedett udvarán kialakított Átriumból kiáramló több ezer wattos hangrendszer hangnyomásának csillapítása volt, ahol a léghangok mellett a testhangok, a mélynyomók által előidézett vibrációt is meg kellett megszüntetni. Ezt egy gumilapokból  és PhoneStar csendlapokból álló tartószerkezet segítségével odottuk meg. A tartó és válaszfalakat, ahol lehetséges volt, 10mm-es PhoneStar Csendlapokból álló előtétfalas burkolatot kapott, három illetve négy rétegben. Ahol a rendelkezésre álló hely nem tette lehetővé az előtétfalas rendszer beépítését, pl. egy szintek közti vaslépcső mögött, oda direkt rögzítésű, Herkules műanyag dübelekkel rögzített Csendlapok kerültek beépítésre. A munka során öt, teljesen különálló rendszer építettünk be, minösszesen 485m2 PhoneStar felhasználásával, amelynek hatására a lakók végre tudnak pihenni és az Instant bár tulajdonosait sem fernyegeti a zajszenyezés miatt történő bezárás réme.

A PhoneStar rendszerek a belvárosi irodákban is jól teljesítenek. A közelmúltban egy Vörösmarty téri irodaházban hangszigetelt irodahelyiségek kialakítására kaptunk  megbízást, ahol több száz négyzetméteres alapterületen15mm-es Csendlapokból álló 220m2-nyi falat építettünk meg. Az irodák közti önálló falak segítségével és az álmennyezetek újraépítésével, felzárásával  sikerült olyan munkahelyeket kialakítani, ahol a hanggátló ajtók beépítése után az irodai dolgozók egymás zavarása nélkül tudnak dolgozni. Az önálló falak oldalán kettő, a másikon pedig 1 réteg Csendlap került rögzítésre. 

A szárazépítésű technológiával létrehozott többrétegű előtétfalak hanggátlása, meghaladja a 65dB-t, amely felülmúlja a hasonló vastagságú téglafalak hanggátló képességét, úgy, hogy ezek a falak később egyszerűbben  bonthatóak, áthelyezhetőek.

A fenti példák is bizonyítják, hogy a nagyvárosi környezetben lévő szórakoztatóipari és irodai környezetben létrejövő zajok csillapítása mennyire hatékonyan megoldható a szakszerűen kivitelezett PhoneStar rendszerek segítségével. 

Hasonló referencia:

Képgaléria

A képre kattintva végig tudja lapozni képgalériánkat!

Rólunk mondták

Vásárlóink véleménye termékeinkről, munkánkról

2009

Társaságunk alapításának éve

7946

Elégedett ügyféleink száma

8075

Elvégzett munkáink száma

Elérhetőség

Ahol elér minket

Amennyiben érdekli valamelyik termékünk, szolgáltatásunk, keressen meg minket valamelyik elérhetőségünkön, és kollégánk készségesen a segítségére lesz.

H-1081 Budapest, Fiumei út 25. (Iroda és bemutatóterem)

hangestuz@hangestuz.hu

+36-30-296-1447

Kövess minket:

Kapcsolatfelvétel

Küldjön üzenetet

Az űrlap mentése nem lehetséges, mivel egyes mezők nincsenek megfelelően kitöltve!